Dieta proteinowa to popularna dieta wśród pragnących szybko schudnąć. Sławę zawdzięcza przede wszystkim skuteczności i łatwości w stosowaniu. Nie wymaga bowiem wielkich wyrzeczeń, a pozwala schudnąć nawet 20 kg. Moc diety tkwi w jej założeniach, z których najważniejszym jest opieranie jadłospisu na produktach białkowych, do których trawienia organizm mobilizuje najwięcej siły. Stąd wydatek energetyczny jest większy, a odchudzanie skuteczniejsze.
Twórca diety proteinowej, francuski lekarz Pierre Dukan, układając program żywieniowy pragnął wyjść naprzeciw oczekiwaniom osób, bezskutecznie próbujących schudnąć. Stworzyła dietę, która sprawi, że osoby ją stosujące będą jadły i chudły. Autor zaplanował cztery etapy diety, która nazywa się także planem protal. U podstaw każdej fazy leży precyzyjna lista produktów dozwolonych do spożycia.
Pierwsza faza to atak. Tu organizm przygotowuje się do kuracji odchudzającej. Menu jest bardzo restrykcyjne, ponieważ posiłki w nim występujące mogą być komponowanie jedynie z chudych źródła białka. Dozwolone są zatem kurczaki, indyki, ryby, jaja, nabiał. Etap ten trwa od 1 dnia do tygodnia. Pozwala zrzucić nawet 5 kg.
Drugi etap pozwala osiągnąć upragnioną masę cała. Tu obowiązuje naprzemienne menu. Do diety włącza się wybrane warzywa i spożywa we wskazanym rytmie. W jednym dniu menu opiera się wyłącznie na produktach białkowych, w drugim na warzywach połączonych z proteinami. Faza trwa aż do momentu osiągniecia upragnionej wagi.
Trzeci etap to stabilizacja osiągniętej masy ciała. Czas trwania ustala się według schematu: na każdy utracony w fazie drugiej kilogram przypada 10 dni. Tu oprócz protein i warzyw może jeść wybrane owoce i od czasu do czasu produkty zbożowe.
Ostatnia faza diety to wychodzenie z planu protal i wdrażanie zasad zdrowego żywienia. Wytyczne dotyczące modyfikacji, które wprowadza się w swoim życiu powinny pozostać z nami już na zawsze. Tu obowiązuje zbilansowana dieta z zachowaniem jednego dnia w tygodniu, w którym obowiązują same posiłki proteinowe.
W diecie Dukana obowiązują jeszcze inne ważne zasady:
- należy pić dużo wody;
- każdego dnia jeść 1-2 łyżki otrębów;
- potrawy może smażyć na natłuszczonych patelniach, piec lub gotować;
- wszystkie dania warto przyprawiać, a mięsa marynować, aby nabrały wyrazistego smaku;
- należy ubarwiać aktywność fizyczną.
Dieta białkowa nie narzuca dokładnie co mamy jeść. Daje stosującym ją wolną rękę. Kluczową zasadą jest wyłącznie dobór odpowiednich produktów na danym etapie diety. Ilość jezdnia i wielkość porcji zależą od naszego apetytu. Jeśli chcemy, aby odchudzanie było skuteczne powinniśmy podążać za wszystkimi wytycznymi i stosować zasady diety na każdym etapie odchudzania.
Warto wiedzieć, że dieta proteinowa jest zarezerwowana wyłącznie dla osób zdrowych. Tej diety nie powinny stosować dzieci, kobiety w ciąży, karmiące czy osoby zmagające się z dolegliwościami wątroby, pęcherzyka żółciowego, nerek i chorobami układu krążenia.