Alli

Opisywany suplement diety Alli należy do grupy preparatów blokujących wchłanianie tłuszczu w przewodzie pokarmowym organizmu. Swoją wysoką pozycję w rankingu Alli zawdzięcza przede wszystkim skuteczności działania potwierdzonej przez ankietowanych. Dodatkowo warto podkreślić, że tabletki produkowane przez GlaxoSmitheKline uzyskały aprobatę i poparcie instytucji takich jak Polskie Towarzystwo Badań Nad Otyłością czy Instytut Kardio-Metaboliczny w Niemczech.

Orlistat vs nadwaga

alli-minSubstancją czynną tabletek Alli, odpowiedzialną za walkę z nadmiarem kilogramów jest Orlistat. Od 2009 roku, władze Unii Europejskiej zdecydowały się na usunięcie orlistatu z grona substancji dostępnych wyłącznie na receptę. Dzięki temu, miliony osób zamieszkujących Europę zyskały szansę na zastosowanie tabletek konstruowanych właśnie w oparciu o ten związek.

Liczne badania prowadzone przez naukowców, lekarzy i osoby bezpośrednio związane z tematyką odżywiania wykazały, że zastosowanie substancji czynnej zawartej w tabletkach Alli powoduje spadki wagi nawet o 50 procent większe niż przy zastosowaniu wyłącznie samego planu dietetycznego. Przyczyną takiego stanu rzeczy są unikatowe właściwości orlistatu. Blokuje on bowiem wchłanianie dużych ilości przyjmowanego w posiłkach tłuszczu, który następnie wydalany jest z organizmu drogą naturalną. Dlatego właśnie dietetycy polecają stosowanie tabletek alli wraz z niskotłuszczową dietą, co z pewnością przełoży się na ostateczny sukces naszego odchudzania.

Oczami farmaceuty

Według zaleceń producenta tabletki odchudzające Alli skierowane są wyłącznie do osób powyżej osiemnastego roku życia, których wskaźnik BMI przekracza granicę 28 kilogramów na metr kwadratowy. Istotną kwestią jest fakt, iż opisywany wyżej orlistat jest substancją działającą punktowo, wyłącznie w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu kuracja tabletkami Alli nie pozostawia żadnego wpływu na funkcjonowanie mózgu, zapobiegając bólom głowy czy bezsenności, spotykanym w przypadku stosowania niektórych leków odchudzających.

Substancja czynna tabletek Alli uniemożliwia wchłanianie większości przyjmowanego w pożywieniu tłuszczu. Naturalnym następstwem jest brak przekształcania tłuszczu w zbędny materiał zapasowy. Aby dokładnie pojąć mechanizmy działania tabletek na odchudzanie Alli należy wiedzieć, że wprowadzane do naszego organizmu tłuszcze ulegają hydrolizie, przekształcając się w monoglicerydy i wolne kwasy tłuszczowe, które w całości wchłaniane są przez układ pokarmowy. Proces hydrolizy następuje przy użyciu lipaz trzustkowych i żołądkowych. Stosowanie preparatu Alli powoduje, że cząsteczki orlisatu bezpośrednio oddziaływają na wspomniane lipazy, całkowicie je neutralizując.

Efekty stosowania

W przypadku tabletek odchudzających Alli producent bardzo precyzyjnie określa możliwe do osiągnięcia rezultaty. Jest to 50 procent utraconej wagi więcej niż w przypadku zastosowania wyłącznie planu żywieniowego. W prostych słowach na każde utracone przez nas naturalnymi metodami 2 kilogramy, dzięki tabletkom Alli schudniemy dodatkowy kilogram.

Przeciwwskazania

Równoczesne stosowanie cyklosporynywarfaryny lub innych doustnych leków przeciwzakrzepowych, cholestaza, karmienie piersią, ciąża; Określona nadwrażliwość na orlistat lub którąkolwiek substancję pomocniczą.

Kuracja orlistatem może spowodować zaburzenia we wchłanianiu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy K, E, D i A). W związku z czym zaleca się dodatkowe przyjmowanie preparatów wielowitaminowych.

Osoby które przyjmują leki nadciśnieniowe lub te obniżające cholesterol powinni skontaktować się z lekarzem przed rozpoczęciem kuracji.

Osoby które przyjmują leki przeciwcukrzycowe powinni skontaktować się z lekarzem przed rozpoczęciem kuracji.

 

Ocena użytkowników: 7,5/10

3 komentarze

  1. wysoki cholesterol
    wysoki cholesterol

    Czym tak naprawdę jest cholesterol?

    Cholesterol istnieje tak naprawdę niezbytecznym składnikiem komórek
    naszego układu. Jest niezastąpionym budulcem celi natomiast hormonów.
    Cholesterol częściowo wyniknie w polskim stworze —
    w wątrobie, a częściowo opuszcza z pokarmu, który na
    co dzień zużywamy. Z natury onymi istnieje zatem niczym bezwstydnym.

    To co istnieje ofensywne, owe jego zbytek. A sumienniej rzeczonemu ujmując
    nadmiar „wrogiego cholesterolu” rodzaju LDL. Przyjmuje się, że jego stężenie we posok
    panu powinniœcie naruszać 100 mg/dl. Z drugiej paginy
    mam „jadalny cholesterol” typu HDL, którego stężenie onego powinnyœmy naruszać 50 mg/dl obok œwiniarki a 40 mg/dl obok mężczyzn. Całkowite stężenie cholesterolu w
    polskiej posoki powinnoœ mieścić się
    w przedziale 114-200 mg/dl.

    Jednak jeœli te recepty pozostają przekroczone a ów kibic twierdzi się poprzez dłuższy okres,
    owe możesz spodziewać się okazałych szkopułów.

    Dlatego onymi dawaj do takiego stanu — podtrzymuj cholesterol na właściwym poziomie.

  2. Maniek

    Witam, od jakiegoś czasu przeglądam ten blog i gratuluję autorom. Dobry blogów o zdrowiu! Również dla tych zainteresowanych tematyką sportów siłowych.

  3. BelllaJ

    Od jutra rozpoczynam odchudzanie, kto sie odchudza ze mna?

Dodaj Komentarz