Jagody goji – niezbędny składnik Twojej diety

Jagody goji to absolutny hit w świecie dietetyki. Skąd pochodzą i jakie właściwości sprawiły, że uznano je za najzdrowsze owoce świata? Jagody goji, zwane również kolcowojem pospolitym to owoce pochodzące z obszarów Chin, Mongolii i Tybetu o umiarkowanym klimacie. W tych rejonach znane są od lat. Natomiast zachodni świat właśnie zachłysnął się rewelacjami na temat ich prozdrowotnych właściwości.

jagody gojiJagody goji to kopalnia witamin i minerałów. Dostarczają spore ilości witaminy C, antyoksydantu, który wspiera naszą odporność, wspomaga profilaktykę groźnych chorób oraz dba o młody wygląd skóry. Oprócz witaminy C w jagodach znajdziemy także żelazo, niezbędne do produkcji hemoglobiny oraz transportu tlenu w organizmie. Porcja tych czerwonych rubinów dostarczy także wapnia, miedzi, cynku, fosforu oraz selenu. Wszystkie te pierwiastki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W dodatku jagody goji zawierają także przeciwutleniacz i barwnik – beta-karoten, który dba o zdrowy wygląd skóry, nadając jej promienny blask. Te egzotyczne skarby to również cudowne źródło zeaksantyny – antyoksydantu, który chroni oczy przed szkodliwym działaniem światła (promieniowania UV). Działanie zeaksantyny wspomaga luteina, zapewniając poprawę komfortu widzenia i zmniejszająca ryzyko wystąpienia zaćmy czy zwyrodnienia plamki żółtej.

Wpływ jagód goji na organizm:

• Wspomagają odchudzanie, gdyż zawierają błonnik pokarmowy usprawniający pracę przewodu pokarmowego.
• Obniżają cholesterolu we krwi, regulują pracę serca oraz mają korzystny wpływ na normalizację ciśnienia tętniczego krwi. To wszystko dzięki fitosterolowi, który również wspomaga leczenie impotencji i przerostu prostaty.
• Charakteryzują się działaniem przeciwnowotworowym oraz zmniejszającym skutki uboczne chemii. Tę właściwość zawdzięczają kompleksowi białkowo-polisacharydowemu.
• Ekstrakt z owoców goji obniża stężenie cukru i tłuszczów we krwi, co w przyszłości może okazać się pomocne w leczeniu cukrzycy i zaburzeń lipidowych.

Z czym to się je?

Jagody goji, które możemy nabyć w Polsce przeważnie występują w postaci suszonej. Ich smak możemy określić jako słodko-kwaśny z lekko pikantną nutą. Możemy je dodawać niemal do wszystkiego: owsiani, jaglanki, zdrowych koktajli, ciast czy nawet potraw mięsnych. Warto zaznaczyć, ze zalecaną porcją jest około 10-15 g dziennie. Alternatywą dla osób, nieprzepadających za suszonymi owocami są suplementy w kapsułkach, batoniki i owocowe herbaty. Jeśli nie jesteśmy na diecie możemy sięgnąć po owoce goji zatopione w czekoladzie deserowej lub mlecznej. Produktów takich szukajmy w delikatesach i sklepach ze zdrową żywnością.

Tabletki z wyciągiem z jagód goji!tabletki z jagód goji

Bardzo skuteczne w walce z otyłością są tabletki odchudzające stworzone w oparciu o ekstrakt z jagód goji. Dzięki dużej koncentracji antyoksydantów zawartych w ekstrakcie, tabletki takie nie tylko przyspieszają proces spalania tkanki tłuszczowej, ale dodatkowo skutecznie redukują cellulit, poprawiają witalność i wpływają na proces „odmłodzenia” skóry. Preparatem zawierający największą dawkę wyciągu z jagód goji w jednej tabletce jest Goji Berry 500. Jego dokładny opis znajdziecie na naszym portalu w sekcji „recenzje” .

Szczególną ostrożność i umiar w spożywaniu jagód goji zaleca się dzieciom, kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. Ich właściwości i wpływ na zdrowie tych osób nie zostały jasno potwierdzone.

Jeden komentarz

  1. Czy jagody goji pozwolą schudnąć? Nie chodzi mi tu o sytuację, w której siedzisz po 9h przed telewizorem i zapychasz się chipsami, ale gdy np. ćwiczysz, jadasz zdrowo i nie podjadasz słodyczy (a przynajmniej się starasz ^^) Chodzi mi o to, czy je stosując w czasie miesiąca dałoby się wycisnąć z siebie dodatkowe kilogramy? 🙂 (Nie chodzi mi już nawet o ich ilość, bo ludzie mają bardzo różne sylwetki) 🙂