Dieta zgodna z grupą krwi

Każdy z nas jest inny i ma inne potrzeby. Jedną z cech różniących populację ludzi jest grupa krwi. Występują 4 główne warianty grupy krwi: „0”, „A”, „B” oraz „AB”. Według twórców diety zgodnej z grupą krwi, każdy typ różni się potrzebami oraz preferencjami żywieniowymi. Dieta grup krwi to program żywieniowy będącym odpowiedzią na potrzeby organizmu. Plan ten został opracowany przez dwóch lekarzy Jamesa oraz Petera D’Adamo. Ich metoda w krótkim czasie zdobyła uznanie osób, które ją zastosowały.

Naukowcy badający wpływ diety na nasz organizm często przypatrują się zależnościom jakie występują pomiędzy cechami osobniczymi (płeć, metabolizm, grupa krwi), a preferencjami żywieniowymi. Autorzy planu żywieniowego zgodnego z naszą grupą krwi uważają, że jest w niej zapisany najlepszy sposób odżywiania, który został przekazany nam w genach. Rekomendują go nie tylko jako sposób na schudnięcie, ale głównie jako nowy styl życia. Dieta zgodna z grupą krwi dzieli produkty żywnościowe na trzy grupy: korzystne, będące lekarstwem dla ciała; neutralne, czyli wszystkie te artykuły, które nie szkodzą, ale też nie leczą oraz niekorzystne, określane czasem jako trucizna.

Zaletami diety jest to, iż pozwala na spożywanie wielu produktów, dzięki czemu nie jest monotonna. Spadek masy ciała jest powolny, co zwiększa skuteczność kuracji odchudzającej i zmniejsza ryzyko pojawienia się efektu jo-jo.

Wadą jest fakt, iż większość naukowców, uważa że skuteczność diety nie jest potwierdzona wiarygodnymi badaniami, a zbyt radykalne zasady w stosunku do niektórych grup krwi, zwłaszcza „0” i „A” mogą niekorzystnie odbić się na zdrowiu.

Według teorii dr D'Adamo, białka zawarte w pokarmach inaczej są „postrzegane” przez organizmy poszczególnych osób. U niektórych wchodzą w reakcję z elementami morfotycznymi krwi, powodując ich zlepianie się. Zmniejsza to dopływ krwi do tkanek i organów, co może prowadzić do powstania choroby. Maksymą twórcy jest powiedzenie: “to co żywnością jest dla jednego człowieka może być trucizną dla drugiego”.

Grupa krwi „0”

Posiadacze grupy krwi „0” nazwani zostali myśliwymi. Określenie prawdopodobnie pochodzi od pierwotnego człowieka, u którego pojawiła się grupa krwi „0” żywiącego się na przestrzeni 40000 – 20000 lat p.n.e produktami mięsnymi. Część badaczy uważa, że dzisiejsi posiadacze tej grupy krwi najlepiej trawią i przyswajają składniki odżywcze zawarte w mięsie.

Naukowcy ci przypuszczają, że „myśliwi” podatni są na:

  • • choroby wirusowe
  • • artretyzm
  • • zapalenia stawów
  • • alergie
  • • astmę
  • • zaburzenia krzepnięcia krwi
  • • wrzody trawienne żołądka i dwunastnicy
  • • zgagę
  • • zaparcia
  • • skłonność do zatrzymywania wody w organizmie
  • • nadwagę

Jeśli posiadacz grupy krwi „0” pragnie uchronić się przed tego typu przypadłościami, wg. Dr D'Adamo, powinien jeść jak najwięcej służących mu pokarmów, a unikać tych, które niewłaściwie działają na jego organizm. Myśliwi z pewnością nie powinny być wegetarianami. Najlepszym źródłem białka dla nich są mięsa, zwłaszcza czerwone oraz drób ryby serwowane z dodatkiem zalecanych warzyw i owoców. Niekorzystnie natomiast działają produkty mączne i mleczne.

Poniższa tabela prezentuje produkty korzystne i niekorzystne dla myśliwych. Pokarmy nie sklasyfikowane do żadnej z grup, należą do produktów neutralnych.

PRODUKTYKORZYSTNENIEKORZYSTNE
mięsobaranina, cielęcina, jagnięcina, dziczyzna, podroby, wołowina, wołowina mielonabekon, wieprzowina
drób gęś
ryby i owoce morzaOkoń (biały, prążkowany, żółty), dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, śledź, tuńczykbarakuda, kawior, łosoś wędzony, ośmiornica, skrzydelnik, sum, śledź marynowany
jaja i nabiałjedynie produkty neutralne: kozi ser, masło, feta, mozzarella, mleko sojowe i ser sojowymleko, jogurty wszystkich odmian, kefir, kozie mleka, maślanki, serwatki, pozostałe odmiany sera, lody
tłuszczeoliwa z oliwek, olej z siemienia lnianegoolej kukurydziany i bawełniany
pieczywochleb esseński, chleb ezechielabułki z otrębami owsa, chleb z kiełków pszenicy, chleb wieloziarnisty, grzanki, obwarzanki, pieczywo z mąki durum, macowej, z otrębów pszenicy, pieczywo pszenne, pumpernikiel
warzywaboćwina, brokuły, cebula, buraki, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczochy, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorostybakłażan, pozostałe odmiany kapusty, kukurydza, ziemniaki, brukselka, gorczyca, grzyby shiitake, kalafior, lucerna, oliwki czarne, greckie, hiszpańskie, pieczarki
owocefigi suszone i świeże, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielonejeżyny, mandarynki, melon, pomarańcze, rabarbar, truskawki
napojesoki z: ananasa, ciemnej wiśni, suszonych śliwek, herbaty z: lipy, mięty pieprzowej, morwy, owocu dzikiej róży, papryki, pietruszki, woda gazowanasoki z: jabłek, kapusty, napoje i soki pomarańczowe, herbaty z: aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca, goryczki, liści truskawki, lucerny, łopianu, podbiału, rabarbaru, szczawiu, coca-cola, czarna herbata i kawa, napoje gazowane
przyprawycurry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszkaocet, cynamon, wanilia, pieprz biały, pieprz czarny (mielony), keczup, majonez
inne produktypestki dyni, orzechy włoskiebiała mąka pszenna, zbożowa, owsiana, maku, masło z orzechów ziemnych, orzechy brazylijskie, nerkowca, pistacjowe, ziemne, kokosowe, kiełki pszenicy, otręby owsiane i pszenne, płatki kukurydziane


Grupa krwi „A”

W miarę jak ewolucja postępowała, zmieniały się zwyczaje ludzi pierwotnych. Po wiecznej wędrówce i polowaniach, przyszedł czas na osiedlenie się w jednym miejscu i przejście na ustabilizowany tryb życia. Zaczęto hodować zwierzęta oraz uprawiać rośliny. Nasza dieta wzbogaciła się o pokarmy roślinne. Na tej hipotezie została oparta dieta dla osób z grupą krwi “A”.

Potomkowie pierwotnych osadników to “urodzeni wegetarianie”. Świeże, czyste i organiczne pokarmy służą im najlepiej. Z produktami pochodzenia zwierzęcego ich organizm sobie nie radzi. Wytłumaczeniem jest fakt, iż skutek przystosowań zmniejszyła się u nich produkcja soków trawiennych. W związku z tym spożywanie przez osoby z grupą krwi “A” mięsa czy nabiału może powodować nieprzyjemnie konsekwencje: niestrawność, zaburzenia gastryczne, podwyższony poziom cholesterolu, a co za tym idzie choroby układu sercowo – naczyniowego. Innymi chorobami, na które narażeni się posiadacze grupy krwi „A” są:

  • • choroby dróg oddechowych
  • • katar
  • • kaszel
  • • zapalenie oskrzeli i płuc
  • • astma
  • • grzybica
  • • zapalenie ucha środkowego
  • • choroby migdałków
  • • nowotwory sutka, prostaty, trzustki
  • • cukrzyca

Na podstawie tej teorii, opracowano podział produktów żywnościowych na pozytywnie lub negatywnie wpływające na organizm właścicieli grupy krwi „A”. Zaprezentowane zostały w tabeli. Wykluczono z niej produkty o neutralnym wpływie na organizm.

PRODUKTYKORZYSTNENIEKORZYSTNE
mięsoniewskazane jest spożywanie jakiegokolwiek mięsa, w drodze wyjątkubekon, wieprzowina
można pozwolić sobie na niewielkie ilości mięsa z kurczaka czy indykabaranina, wieprzowina, wołowina, cielęcina, dziczyzna, drób, podrobygęś
oraz przetwory mięsne i wędlinyOkoń (biały, prążkowany, żółty), dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, śledź, tuńczykbarakuda, kawior, łosoś wędzony, ośmiornica, skrzydelnik, sum, śledź marynowany
drób mleko, jogurty wszystkich odmian, kefir, kozie mleka, maślanki, serwatki, pozostałe odmiany sera, lody
ryby i owoce morzadorsz, karp, łosoś, makrela, pstrąg, sardynki, sieja, szczupak, okoń żółty i srebrny, ślimakibarakuda, flądra, halibut, morszczuk, sum, śledź, tuńczyk, węgorz,
homary, kalmary, małże, kraby, mule, ostrygi, ośmiornice, raki, kawiorchleb esseński, chleb ezechielabułki z otrębami owsa, chleb z kiełków pszenicy, chleb wieloziarnisty, grzanki, obwarzanki, pieczywo z mąki durum, macowej, z otrębów pszenicy, pieczywo pszenne, pumpernikiel
unikać należy ryb wędzonychboćwina, brokuły, cebula, buraki, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczochy, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorostybakłażan, pozostałe odmiany kapusty, kukurydza, ziemniaki, brukselka, gorczyca, grzyby shiitake, kalafior, lucerna, oliwki czarne, greckie, hiszpańskie, pieczarki
jaja i nabiałw tej grupie dozwolone są jedynie roślinne odpowiedniki właściwego nabiału np. mleko sojowe, ser sojowymleko naturalne w każdej postaci, lody, masło, maślanka, serwatki, wszystkie rodzaje serów
oleje i tłuszczeoliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego, olej sojowy (do łyżki dziennie)olej bawełniany, kukurydziany, z orzeszków ziemnych, sezamowy, masło, margaryna
pieczywochleb esseński, ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, z mąki sojowej, wafle ryżoweangielskie grzanki, bułki z otrębami pszennymi, chleb pełno-pszenicznego, wieloziarnisty, z mąki durum, z mąki macowej, chleb wysokobiałkowy, pumpernikiel
warzywabotwinka, brokuły, cebula (czerwona, hiszpańska, żółta) dynia, chrzan, cykoria, czosnek, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczochy, kiełki lucerny, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak, czerwona soja, fasola aduke, azuki, czarna, pinto, zielona, groch "czarne oczko"bakłażan, kapusta (biała, czerwona, chińska), grzyby shiitake, oliwki, pieczarki, papryka (czerwona, zielona, żółta), pomidory, ziemniaki (białe, czerwone, słodkie), fasola (copper, navy, czerwona, nerkowata)
owoceananas, borówki, czarne jagody, cytryna, figi suszone i świeże, grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki, żurawinabanany, mandarynki, mango, melony, orzechy kokosowe, pomarańcza, rabarbar
napojesoki: z ciemnej wiśni, marchwi, winogron, moreli, selera, suszonych śliwek, ananasa, grejpfruta, woda (z cytryną)bekon, wieprzowina
herbatki z: aloesu, głogu, dziurawca, łopianu, owocu dzikiej róży, rumianku, imbiru, lucerny, waleriany, żeńszenia, zielona herbata gęś
czerwone wino, kawa bezkofeinowasoki: pomarańczowy, pomidorowy, z papaibarakuda, kawior, łosoś wędzony, ośmiornica, skrzydelnik, sum, śledź marynowany
herbatki z: czerwonej koniczyny, kociomiętki, rabarbaru, szczawiujedynie produkty neutralne: kozi ser, masło, feta, mozzarella, mleko sojowe i ser sojowymleko, jogurty wszystkich odmian, kefir, kozie mleka, maślanki, serwatki, pozostałe odmiany sera, lody
coca-cola, czarna herbata, likiery destylowane, napoje gazowane, piwa, woda Selzera, woda sodowaoliwa z oliwek, olej z siemienia lnianegoolej kukurydziany i bawełniany
przyprawyczosnek, imbir, melasa, miso, słód jęczmienny, sos sojowy,bułki z otrębami owsa, chleb z kiełków pszenicy, chleb wieloziarnisty, grzanki, obwarzanki, pieczywo z mąki durum, macowej, z otrębów pszenicy, pieczywo pszenne, pumpernikiel
musztardaocet (balsamiczny, biały, winny, jabłkow), pieprz (biały, czarny, czerwony), żelatyna,bakłażan, pozostałe odmiany kapusty, kukurydza, ziemniaki, brukselka, gorczyca, grzyby shiitake, kalafior, lucerna, oliwki czarne, greckie, hiszpańskie, pieczarki
ketchup, majonez, sos Worcestershirefigi suszone i świeże, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielonejeżyny, mandarynki, melon, pomarańcze, rabarbar, truskawki
inne produktygryka, kasza, makarony, mąka ryżowa, mąka żytnia, owies, masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dynikiełki pszenicy, otręby, pszenica, skrobia, makaron grysikowy, mąka biała i pełnopszeniczna, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, pistacjowe


Grupa krwi „B”

Uważa się, że grupa "B" wyodrębniła się około 12000-17000 lat temu w rejonie Himalajów. Jej posiadaczami była ludność, która dotarła tutaj z czarnego kontynentu. Surowe warunki klimatyczne i koczowniczy styl życia sprawiły, że pożywienie ówczesnych ludzi było bogate we wszystkie gatunki pokarmów. Dlatego też dieta przeznaczona dla ich potomków powinna obfitować zarówno w produkty pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego.Według autorów tej teorii osoby, których krew posiada antygeny "B", jako jedynie w pełni tolerują produkty mleczne.

Jeśli zatem jesteś koczownikiem, twój układ odpornościowy radzi sobie z większością chorób wynikających z życia we współczesnym świecie. Dzięki sowim przodkom, cieszysz się lepszym zdrowiem od przedstawicieli grup krwi „0”,”A” czy „AB”.

Osoby z grupą krwi „B” jednak mają problem z atakami szkodliwych czynników od wewnątrz. Stąd często spotykaną przypadłością w tej grupie są choroby autoimmunologiczne. Innymi chorobami, na które narażeni są posiadacze grupy krwi "B" to:

  • • choroby nerek
  • • cukrzyca
  • • kamica pęcherzyka żółciowego
  • • choroby układu krążenia
  • • stwardnienie rozsiane
  • • alergie pokarmowe

Poniższe zestawienie prezentuje pokarmy działające korzystnie lub niekorzystnie w przypadku koczowników.

PRODUKTYKORZYSTNENIEKORZYSTNE
mięsaszczególnie wskazane: baranina, dziczyzna, jagnięcina, królikpodroby, wieprzowina (bekon, szynka)
drób drób
ryby i owoce morzadorsz, flądra, łosoś, jesior, makrela, młode szczupaki, morlesz, morszczuk, pstrąg morski, sardynka, szczupak, plamiak, sola, kawiorłosoś wędzony, okoń morski, sardela, skrzydelnik, omułki jadalne, węgorz, bieługa
żółwie, żaby, mleko, jogurty wszystkich odmian, kefir, kozie mleka, maślanki, serwatki, pozostałe odmiany sera, lody
homary, ostrygi, ośmiornice, raki, kraby, krewetki, małże, ślimakidorsz, karp, łosoś, makrela, pstrąg, sardynki, sieja, szczupak, okoń żółty i srebrny, ślimakibarakuda, flądra, halibut, morszczuk, sum, śledź, tuńczyk, węgorz,
jaja i nabiałmleko (do 2%), jogurty naturalne i owocowe, kefiry, mleko owcze, sery: farmer, feta, mozzarella, owczy, ricotta, serek wiejskilody, sery: amerykański, blue, string
oleje i tłuszczeoliwa z oliwekolej bawełniany, kukurydziany, z orzeszków ziemnych, sezamowy, słonecznikowy
pieczywochleb z brązowego ryżu, esseński, ezechiela, wafle ryżowe, pieczywo chrupkiebułki kukurydziane, chleba wieloziarnistego, żytni, a mąki durum, pełnopszenny, obwarzanki, pumpernikiel
warzywabakłażan, botwinka, brokuły, buraki, fasola, kapusta (bezgłowa, biała, chińska, czerwona), kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, papryka (czerwona, jalapeno, zielona, żółta), słotkie ziemniaki, grzyby shiitakekarczochy, kiełki rzodkiewki, kukurydza (biała, żółta), oliwki (czarne, zielone, greckie, hiszpańskie) pomidory, rzodkiewka
owoceananas, banan, czarne winogrona, jeżyna, papaja, śliwki (czerwone, zielone, ciemne), winogronagranaty, owoce opuncji, rabarbar, avocado, dynia
napojesoki z: ananasa, papai, winogron, żurawiny, kapusty,bakłażan, kapusta (biała, czerwona, chińska), grzyby shiitake, oliwki, pieczarki, papryka (czerwona, zielona, żółta), pomidory, ziemniaki (białe, czerwone, słodkie), fasola (copper, navy, czerwona, nerkowata)
herbata: imbirowa, z likrecji, liści malin, mięty pieprzowej, owoców dzikiej róży, pietruszki, szałwi, żeńszeniaananas, borówki, czarne jagody, cytryna, figi suszone i świeże, grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki, żurawinabanany, mandarynki, mango, melony, orzechy kokosowe, pomarańcza, rabarbar
zielona herbatasok pomidorowy,bekon, wieprzowina
napary z: aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieratki pospolitej, lipy, podbiału, rabarbaru gęś
coca-cola, likiery destylowane, napoje gazowane, woda sodowasoki: pomarańczowy, pomidorowy, z papaibarakuda, kawior, łosoś wędzony, ośmiornica, skrzydelnik, sum, śledź marynowany
przyprawyimbir, chrzan, gorczyca, curry, pieprz cayenne, pietruszkacynamon, pieprz czarny i biały, żelatyna, ketchupu
inne produktymąka owsiana, ryżowa, proso,olej kukurydziany i bawełniany
otręby owsa, ryżowe, owsianka, ryż dmuchanyorzechy kokosowe, nerkowca, laskowe, pistacjowe, nasiona pinii, mak, pestki dyni, słonecznika,bułki z otrębami owsa, chleb z kiełków pszenicy, chleb wieloziarnisty, grzanki, obwarzanki, pieczywo z mąki durum, macowej, z otrębów pszenicy, pieczywo pszenne, pumpernikiel
gryka, jęczmień, pszenica, żyto, otręby pszenicy, płatki kukurydziane,ocet (balsamiczny, biały, winny, jabłkow), pieprz (biały, czarny, czerwony), żelatyna,bakłażan, pozostałe odmiany kapusty, kukurydza, ziemniaki, brukselka, gorczyca, grzyby shiitake, kalafior, lucerna, oliwki czarne, greckie, hiszpańskie, pieczarki
zarodki pszenicyfigi suszone i świeże, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielonejeżyny, mandarynki, melon, pomarańcze, rabarbar, truskawki


Grupa krwi „AB”

Jest najrzadziej spotykaną grupą krwi w populacji. Jej „nosicielami” jest około 7% z nas. Z uwagi na swoją dwoistą naturę posiadacze grupy krwi AB (powstałej dawno temu z połączenia dwóch grup antygenowych A i B) określani są mianem enigmatycznych. Zazwyczaj ludzie będący jej przedstawicielami posiadają zarówno silne jak i słabe cechy charakterystyczne dla obu grup. Są również sytuacje, w których jeden z antygenów daje bardziej znać o sobie. Według twórcy diety zgodnej z grupą krwi, nie da jednoznacznie określić, które produkty żywnościowe są tutaj najwłaściwsze, a będą szkodzić. Teoretycznie większość pokarmów zalecanych lub przeciwwskazanych w grupach „A” i „B”, będzie oddziaływać odpowiednio: korzystnie lub niekorzystnie, u przedstawicieli grupy krwi „AB”. Z uwagi na powinowactwo do grupy „B” osoby takie posiadają zdolność do trawienia różnych pokarmów będących składnikami diety koczowników. Z kolei z uwagi na domieszkę krwi byłych rolników, nie wytwarzają one wystarczającej ilości soków trawiennych, niezbędnych do strawienia pokarmów mięsnych, natomiast dobrze tolerują zboża.

Według twórców diety, osoby z grupą „AB” mają słabą odporność, w związku z tym konieczne jest u nich stałe wzmacnianie układu immunologicznego. Najczęściej spotykanymi dolegliwościami w populacji osób z grupą krwi „AB” są:

  • • schorzenia układu sercowo-naczyniowego
  • • cukrzyca
  • • astma
  • • zapalenie pęcherzyka żółciowego
  • • zaburzenia centralnego układu nerwowego
  • • infekcje wirusowe
  • • nowotwory

Jeśli jest posiadaczem grupy krwi „AB”, aby zachować pełnię zdrowia, powinieneś uwzględnić ruch na świeżym powietrzu. Zalecanymi dyscyplinami sportowymi są wszystkie te, którym towarzyszy muzyka. Idealne będą więc taniec, aerobik. Korzystne są również marsze, jazda na rowerze i sporty wodne. Zaś produkty korzystne i niekorzystne prezentuje poniższa tabela.

PRODUKTYKORZYSTNENIEKORZYSTNE
mięsobaranina, jagnięcia, królikcielęcina, dziczyzna, wieprzowina, wołowina
dróbindykkurczak, gęś
ryby i owoce morzadorsz, makrela, sardynka, morszczuk, szczupak, pstrąg, ślimakihalibut, flądra, bieługa, śledź, węgorz, okoń,
krewetki, małże, ośmiornice, ostrygi, żółwie, żaby mleko, jogurty wszystkich odmian, kefir, kozie mleka, maślanki, serwatki, pozostałe odmiany sera, lody
jaja i nabiałjogurty, kefiry, ser kozi, feta, mozzarella, ricotta, wiejski, jajalody, masło, maślanka, sery pleśniowe, parmezan, pełne mleko
tłuszcze roślinneoliwa z oliwekolej kukurydziany, sezamowy, słonecznikowy
pieczywochleb żytni, wafle ryżowe, pieczywo chrupkiebułki kukurydziane
warzywabakłażany, brokuły, buraki, czosnek, kalafior, ogórek, pietruszka, seler, fasola czerwona, soczewica, botwinka, gorczyca, jarmuż, kapusta bezgłowa, kiełki lucerny, pasternak, por, słodkie ziemniaki, tofukukurydza, fasola czarna i nerkowata, awokado, karczochy, kukurydza (biała, żółta), czarne oliwki, papryka (czerwona, zielona, żółta), rzodkiewki i ich kiełki,
grzyby shitakebakłażan, botwinka, brokuły, buraki, fasola, kapusta (bezgłowa, biała, chińska, czerwona), kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, papryka (czerwona, jalapeno, zielona, żółta), słotkie ziemniaki, grzyby shiitakekarczochy, kiełki rzodkiewki, kukurydza (biała, żółta), oliwki (czarne, zielone, greckie, hiszpańskie) pomidory, rzodkiewka
owoceagrest, ananasy, cytryny, figi, śliwki, grejpfrut, winogrona (czarne, zielone, różowe), śliwki, wiśnie, maliny, jeżyny, żurawinabanany, pomarańcze, mango, gruszki, granaty, rabarbar
napojesoki z selera, marchwiowy, winogronowy, żurawinowy, z papai,bakłażan, kapusta (biała, czerwona, chińska), grzyby shiitake, oliwki, pieczarki, papryka (czerwona, zielona, żółta), pomidory, ziemniaki (białe, czerwone, słodkie), fasola (copper, navy, czerwona, nerkowata)
kawa bezkofeinowa, zielona herbataananas, borówki, czarne jagody, cytryna, figi suszone i świeże, grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki, żurawinabanany, mandarynki, mango, melony, orzechy kokosowe, pomarańcza, rabarbar
herbaty z owoców dzikiej róży, rumiankowa, imbirowa, z żeńszeniasok pomarańczowy,bekon, wieprzowina
czarna herbata, napoje gazowane, coca-cola, likiery, gęś
herbaty z lipy, rabarbaru, dziewanny, kozieradki, senesusoki: pomarańczowy, pomidorowy, z papaibarakuda, kawior, łosoś wędzony, ośmiornica, skrzydelnik, sum, śledź marynowany
przyprawycurry, chrzan, czosnek, miso, pietruszkapieprz (wszystkie rodzaje), żelatyna, anyż, ocet (balsamiczny, z jabłek, winny, biały), esencja migdałowa,
ketchup, kwaśne marynaty, z koprem, korzenne, sos Worcestershiremąka owsiana, ryżowa, proso,olej kukurydziany i bawełniany
inneryż, płatki owsiane,bułki z otrębami owsa, chleb z kiełków pszenicy, chleb wieloziarnisty, grzanki, obwarzanki, pieczywo z mąki durum, macowej, z otrębów pszenicy, pieczywo pszenne, pumpernikiel
makaron z mąki ryżowej, żytniej, owsianej, orkisz, otręby ryżowe, otręby owsa, proso, ryż dmuchanyocet (balsamiczny, biały, winny, jabłkow), pieprz (biały, czarny, czerwony), żelatyna,bakłażan, pozostałe odmiany kapusty, kukurydza, ziemniaki, brukselka, gorczyca, grzyby shiitake, kalafior, lucerna, oliwki czarne, greckie, hiszpańskie, pieczarki
orzeszki ziemne, orzechy włoskie, kasztany, masło z orzeszków ziemnychkasza gryczana, płatki kukurydzianejeżyny, mandarynki, melon, pomarańcze, rabarbar, truskawki
gryka, mąka kukurydziana,gryka, kasza, makarony, mąka ryżowa, mąka żytnia, owies, masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dynikiełki pszenicy, otręby, pszenica, skrobia, makaron grysikowy, mąka biała i pełnopszeniczna, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, pistacjowe
mak, nasiona sezamu, orzechy laskowe, pestki dyni i słonecznika, siemię lnianecurry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszkaocet, cynamon, wanilia, pieprz biały, pieprz czarny (mielony), keczup, majonez

Ranking tabletek

Sprawdź aktualne zestawienie najpopularniejszych i najskuteczniejszych tabletek odchudzających dostępnych na polskim rynku!

zobacz ranking


zdrowa dieta dietmap

Nowe publikacje

Lato - idealny czas na odchudzanie

Lato to idealny czas na wprowadzenie zmian w swoim stylu życia. Rośnie motywacja do utraty zbędnych kilogramów, wisi nad nami urlop i obawa przed wyjściem na plażę w bikini. Dni stają się coraz dłuższe, wiec mamy więcej czasu, aby o siebie zadbać. Stoiska na targach uginają się pod ciężarem sezonowych warzyw i owoców. Nic tylko chudnąć!

czytaj więcej



Błonnik wpływa pozytywnie na Twoje zdrowie!

Błonnik zwany również włóknem pokarmowych to grupa węglowodanów, z których każdy pełni inną funkcję. Dzięki temu, że błonnik pokarmowy nie jest trawiony w przewodzie pokarmowych człowieka, odgrywa on znaczną rolę w procesie odchudzania i kształtowania sylwetki.

czytaj więcej



Dieta zgodna z grupą krwi

Każdy z nas jest inny i ma inne potrzeby. Jedną z cech różniących populację ludzi jest grupa krwi. Występują 4 główne warianty grupy krwi: „0”, „A”, „B” oraz „AB”. Według twórców diety zgodnej z grupą krwi, każdy typ różni się potrzebami oraz preferencjami żywieniowymi.

czytaj więcej



Jak gotować zdrowo i smacznie?

Dobrze wiemy co należy jeść, a czego unikać, aby cieszyć się zdrowiem i nienaganną figurą. Ale czy wiem w jaki sposób przyrządzać nasze ulubione dania, aby były wartościowe i mniej tuczące?

czytaj więcej



Pieczywo a dieta

Pieczywo na diecie? Już samo sformułowanie może wydawać się dziwnie, bowiem powszechnie panuje przekonanie, że na diecie należy zrezygnować z pieczywa. Skąd to się bierze i czy pieczywo faktycznie tuczy?

czytaj więcej





Porady

Brazylijska jagoda Acai - przełom w walce z nadwagą?

Opis działania i właściwości jagody Acai - owoca coraz częściej wykorzystywanego do walki z nadmiarem zbędnych kilogramów.

Zanim zaczniemy odchudzanie

Artykuł dla wszystkich rozpoczynających przygodę z odchudzaniem. Kilka praktycznych porad jak nie popełnić błędów już na początku walki z otyłością.

Skuteczna walka z otyłością

Tekst prezentujący podstawowe zasady i techniki polecane przez lekarzy i dietetykówi osobom starającym się zrzucić zbędne kilogramy.

Wymówki podczas odchudzania

Artykuł opisujący najczęstrze wymówki stosowane podczas kuracji odchudzających. Informuje na co zwracać szczególna uwagę i jakich zachowań się wystrzegać.

Porady NIEskutecznego działania

Artykuł opisujący powrzechne mity dotyczące zasad odchudzania. Dowiemy się z niego których znalezionych informacji nie powinnyśmy brać do serca podczas kuracji odchudzającej.