zdrowa dieta cukrzycowa

Dieta cukrzycowa

Tak potocznie określa się dietę o obniżonej zawartości węglowodanów prostych – nieoceniona w profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2.

Główną zasadą diety jest eliminacja źródeł cukrów prostych. Z menu wyklucza się produkty, dostarczające sacharozę, glukozę i fruktozę. Te cukry obecne są w słodyczach, słodkich napojach, owocach oraz niektórych przetworach warzywnych i owocowych. Węglowodany proste i sacharozę zastępuje się węglowodanami złożonym (skrobią i błonnikiem pokarmowym), które obecne są w pełnoziarnistych przetworach zbożowych, nasionach roślin strączkowych i warzywach. Celem eliminacji cukrów prostych i sacharozy jest stabilizacja stężenia glukozy we krwi oraz zapobieganie groźnym powikłaniom cukrzycy. Dieta w cukrzycy jest nieodłącznym elementem leczenia choroby niezależnie od rodzaju leczenia farmakologicznego.

produkty dla cukrzykówDieta cukrzycowa powinna być indywidualnie dopasowana do chorego, uwzględniać ego jadłospis oraz brać pod uwagę podstawowe leczenie. Oprócz ograniczenia spożywania cukrów prostych bardzo ważne jest komponowanie posiłków w oparciu o indeks i ładunek glikemiczny (IG, ŁG) oraz stosowanie wymienników węglowodanowych (WW).

Najważniejsze zasady diety:

  • Wartość energetyczna jadłospisu powinna być dostosowana do wieku, aktualnej masy ciała, uwzględniająca aktywność fizyczną.
  • Manu powinno być zbilansowane, zawierać różnorodne i zdrowe produkty.
  • Unikanie spożywania węglowodanów prostych.
  • Połowę wartości energetycznej diety powinny dostarczać węglowodany złożone, o niskim IG (<50).
  • W diecie powinny znaleźć się produkty dostarczające odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego. Szczególnie zalecane są rozpuszczalne frakcje błonnika (pektyny i beta glukany obecne w warzywach i owocach).
  • Tłuszcze zwierzęce należy zamienić na tłuszcze roślinne. Masło i smalec należy zastąpić oliwą z oliwek, olejem rzepakowym i miękkimi margarynami.
  • Spożywanie białka pełnowartościowego oraz roślinnego w odpowiednich proporcjach (50:50). Zaleca się spożywanie ryb, jaj, chudego drobiu bez skóry, wołowiny, cielęciny, chudej wieprzowiny, mleka i produktów mlecznych o zawartości tłuszczu do 2% (jogurty naturalne, kefiry, maślanki), chudych i półtłustych serów twarogowych. Źródłem białka roślinnego powinny być nasiona roślin strączkowych, orzechy, pestki.
  • Z diety należy całkowicie wykluczyć alkohol, słodkie napoje oraz ograniczyć spożycie soli.

dieta cukrzycowaOprócz kontrolowania żywienia i monitorowania ilości spożytych węglowodanów zaleca się także regularną aktywność fizyczną. Wysiłek fizyczny to nieodłączna cześć leczniczego postępowania w leczeniu cukrzycy. Sport dostosowany do możliwości chorego, korzystnie wpływa na redukcję masy ciała (zwłaszcza, gdy cukrzycy towarzyszy nadwaga lub otyłość), poprawę stężenia glukozy we krwi oraz parametrów lipidowych (cholesterolu i trójglicerydów).

W cukrzycy typu 2 podstawowym zadaniem (oprócz poprawy gospodarki węglowodanowej) jest stopniowa redukcja nadmiernej masy ciała i utrzymanie pożądanej wagi. Dieta cukrzycowa powinna być tak samo zbilansowana jak każda inna. Odpowiedni jadłospis oprócz zalecanej dawki węglowodanów złożonych powinien dostarczać pełnowartościowego białka oraz tłuszczów roślinnych. Musi być także zbilansowany pod względem zawartości witamin i składników mineralnych.

 

Sprawdź dopasowaną do Ciebie cukrzycową dietę w Dietmap