gluten

Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa to rodzaj diety eliminacyjnej, w której wyklucza się produkty zawierające gluten. Białko zbożowe powodujące wiele nieprzyjemnych dolegliwości u osób, które go nie tolerują.

Najważniejszą zasadą jest wykluczenie z codziennego jadłospisu glutenu – białka charakterystycznego dla niektórych zbóż. Źródłem glutenu są pszenica (również orkisz i durum), żyto, orkisz i jęczmień. Zanieczyszczony glutenem może być także owies, dlatego i to zboże wykluczają osoby na diecie bezglutenowej.

bez glutenuTen rodzaj diety rekomendowany jest dla osób z alergią na gluten lub celiakią. W zasadzie jest to dla nich jedyny sposób prawidłowego odżywania się. Nawet znikoma ilość glutenu może dać bardzo dokuczliwe objawy. W obu przypadkach dieta eliminacyjna to nie tylko sposób odżywania się, ale także jedyne skuteczne lekarstwo, które powinno być „zażywane” do końca życia.

Najważniejsze zasady

W diecie bezglutenowej absolutnie zabronione jest spożywanie produktów zawierających niepożądany składnik. W związku z tym z diety należy wykluczyć: przetwory z mąki pszennej, żytniej, jęczmiennej, owsianej, płatki zbożowe (musli, owsiane, jęczmienne, żytnie), makarony pszenne, żytnie, kasze: manną , kuskus, jęczmienną (pęczak, mazurska, perłowa). Eliminacji podlegają również pieczywa wytwarzane z glutenowych mąk: pszenne, graham, żytnie, owsiane, pszenno-żytnie a także wypieki takie jak bułki, chleb, tosty, drożdżówki, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, precle i przetwory z pieczywa – bułka tarta

Ponadto osoby na diecie bezglutenowej powinny uważnie czytać etykiety i dobierać produkty. Muszą zwracać uwagę na skład produktów mogących zawierać śladowe ilości glutenu. Te artykuły spożywcze również należy wykluczyć z diety. Głównie są to produkty naturalnie nie zawierające glutenu. Jednak został on do nich dodany w procesie produkcji. Do tej grupy zaliczamy: sosy: majonezy, ketchupy, sosy instant (w proszku), obiadowe w słoikach; gotowe dania: zupy, przetwory, weki, mrożone, konserwowe; przetwory mięsne i rybne: pasztety, parówki, konserwy, paprykarz; słodycze: ciastka, ciasta, drożdżówki, batony, wafle.

Co mogą jeść chorzy?

Osoby na diecie bezglutenowej mogą spożywać jedynie produkty naturalnie niezawierające glutenu oraz artykuły spożywcze przetworzone, które przebadano na zawartość glutenu, a jego ilość nie przekracza norm.

Produktami naturalnie bezglutenowymi są:

  • kukurydza,
  • dieta bezglutenowaryż,
  • ziemniaki,
  • soja,
  • proso,
  • gryka,
  • tapioka,
  • amarantus,
  • maniok,
  • sorgo,
  • owoce,
  • warzywa.

Za produkty bezglutenowe uznaje się również artykuły spożywcze, w których wg. FAO/WHO zawartość glutenu nie przekracza 20 mg na kg. Oznacza się je międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa.

Dieta bezglutenowa, mimo iż jest eliminacyjna powinna być zbilansowana. Wykluczane produkty należy zastąpić odpowiednikami, które dostarczą podobnych wartości odżywczych.

 

Sprawdź dopasowaną do Ciebie bezglutenową dietę Dietmap

2 komentarze

  1. Miechunka rozdęta
    Miechunka rozdęta

    Wspaniała dieta, odkąd na niej jestem przytyłam prawie 10kg i nie mogę schudnąć.

  2. Kamila

    Nalezy pamietac, ze dieta bezglutenowa nie jest dieta odchudzajaca. Kalorycznosc wysoko przetworzonych produktow bezglutenowych jest zblizona do tradycyjnych. Na przyklad kromka chleba bezglutenowego to 242 kcal, a zwyklego ok. 254 kcal. Z kolei tradycyjny rogalik francuski ma 392 kcal, a jego bezglutenowy odpowiednik 388 kcal.

Dodaj Komentarz